مقدمه
پانل های سه بعدی – بیش از ۴۰ سال است که در کشورهای پیشرفته استفاده از پانلهای سه بعدی متداول گردیده است. استفاده از این گونه پانلها در دهه ۵۰ در ایران نیز مطرح گردید. که به دلایلی تا اواسط دهه ۷۰ پیشرفت زیادی نداشته است. اما اخیراً توجه زیادی به آن شده و سازمان زمین و مسکن هم در سالهای ۸۰ و ۱۳۸۱ با انتشار دو جلد دفترچه راهنما و مشخصات فنی پانلهای سه بعدی، در راه شناساندن آن سعی زیادی نموده است.
پانل سه بعدی چیست؟
پانل سه بعدی یک المان پیش ساخته متشکل از یک هسته عایق که یونولیت نام دارد. تشکیل شده بین دو شبکه ساخته شده از مفتول و اعضای خرپایی قرار گرفته که دو شبکه فلزی را به طور مناسبی به هم وصل میکند. سازه های پیش ساخته سبک ، که به ساندویچ پانل نیز مشهور است پدیده های جدید در تکنولوژی ساخت و ساز است. که در بسیاری از کشور های پیشرفته مورد استقبال فراوانی قرار گرفته است. ساندویچ پانل از دو لایه شبکه فلزی مش در طرفین و یک لایه فوم پلی استایرن نسوز یا کند سوز در وسط تشکیل شده است. به طوری که این سه لایه توسط مفتول های جانبی به یکدیگر متصل شده است. قطعات پیش ساخته شده و به محل اجرای ساختمان حمل می شوند. و پس از نصب دیوار ها و سقف طرفین آن با بتن پاشی اندود می شود. در این سیستم چون دیوار ها و سقف به صورت یکپارچه و به شکل باکس است بنابر این توزیع بار ها و مقاومت در برابر نیرو های خارجی به ویژه زلزله تقریبا یکنواخت و همگن می باشد. بر اساس مشخصات این کالا می توانید آن را یکی از مقاوم ترین مصالح ساختمانی نام ببرید. هسته مرکزی که معمو لا از عایق پلی استایرن یا پلی اورتان و یا عایق پشم سنگ و به ضخامتهای 5 تا 10 سانتیمتر میباشد و دو شبکه فولادی از مفتول
بضخامت 3 میلیمتر و چشمه های 8×8 سانتیمتر و بفاصله 1 تا 2 سانتیمتر از هسته مرکزی قرار داشته. و بوسیله تعداد زیادی مفتول قطری بهم جوش برقی شده اند.
این پانلها در کارخانه به ابعاد مورد لزوم که نوع دیواری آن معمولا 1×3 متر ی و نوع سقفی آن 80/0 × 3 متری میباشد تولید و سپس به محل نصب حمل میگردد. پس از نصب از دو طرف در نوع دیواری بابتن ریز دانه ویا بتن سبک به ضخامت 3 الی 4 سانتیمتر پوشش میگردد و در نوع سقفی پس از نصب روی آن بضخامت 5 الی 7 سانتیمتر بتن ریزی میشود.
مشخصات فنی
شبکه استاندارد از مفتول شماره ۵/۲ تا ۵/۳ میلیمتر تا حداکثر ۸ میلیمتر میباشد. که با چشمههای ۵× ۵ سانتیمتر ساخته میشود. پوششهای بتنی از حداقل ۳ سانتیمتر تا ۵/۵ سانتیمتر میباشد که با توجه به باربر بودن دیوارها متفاوت میباشد.
ابعاد استاندارد پانلها به عرض ۲۰۰/۱ متر و ارتفاع ۷۰/۲ به بالا ساخته میشود. که بسته به مورد استفاده قابل تفسیر میباشد. بتن پاشیده شده روی پانلها به مقاومت حداقل mpa20 برای پانلهلی باربر و mpa15 برای دیوارهای غیر باربر استفاده میشود. مقاومت کششی مفتول مورد استفاده kg/cm2 4000 برای پانلهای باربرو kg/cm2 3000 برای پانلهای غیر باربر میباشد. عایق استفاده شده از نوع پلیاستایرن منبسط شده با دانستیه تشکیل شده که حداکثر شاخص گسترش شعله ۲۵ و حداکثر شاخص گسترش دود آن ۴۵۰ میباشد.
ویژگیها
پانلهای سه بعدی با استفاده از نوع نسوز عایق پلیاستایرنی (یونولیت یا کندسوز) خواص مفید بسیاری از جمله وزن کم، عایق صوتی و حرارتی (گرمایشی و سرمایشی بین ۵۰ تا ۸۰ درصد)، استحکام و یکپارچگی مطلوب، سرعت در نصب (۵۰٪ سریعتر)، شکلپذیری و انعطافپذیری مناسب و مقاومت در برابر زمین لرزه و فشار باد (تا ۴۰۰ کیلومتر در ساعت) دارند.
استحکام
دلیل استحکام دیوارهای سه بعدی خرپای موربی میباشد کهاز هر دو طرف به وسیله جوش به مش محکم گردیده و امکان انتقال نیروهای وارده را به صورت عملی به هر طرف میسر میسازد.
ویژگیهای منحصربهفرد دیوارهای سه بعدی، استحکام بی نظیر آن است که در نتیجه طراحی مناسب سیستم سه بعدی در تحمل وزن و عملکرد صحیح نقطه جوشها در شبکه از طریق خرپاهای کشیده شده که کاملاً از هر نقطه به نقطه بعدی جوش شده و تعداد زیاد نقاط جوش بین هر دو خرپا و مش باعث تقویت شبکه گردیده است.
استحکام دیوارهای سه بعدی امکان عملیات نصب را آسان مینماید زیرا:
- خم شدن و شکستن دیوارها رخ نمیدهد.
- برای حفظ دیوارها در وضعیت مورد نظر نیروی زیادی لازم است.
- نصب درب و پنجرهها آسان میباشد.
- نصب وسایل مورد نیاز از تشکیل لولههای آب و برق و غیره ساده و سریع میباشد
ضد حریق و کند سوز
مقاومت پانل سه بعدی در برابر آتش به اندازه شبکه سیمی و ضخامت بتن بستگی دارد. مدل پانل بر اساس کد Astm- E84 مورد آزمایش قرار گرفت. نتیجه آزمایش بدین شرح بود که پانل به ضخامت ۵/۲ اینچ و روکاری. در هر طرف ۵/۱ اینچ در هر طرف ۵/۱ ساعت دوام داشته و پانل خارجی به ضخامت ۵/۲ و روکاری ۲ اینچ در هر طرف ساعت دوام داشت.
هر مقدار بتن در هر طرف بیشتر باشد مقاومت در برابر حریق نیز افزایش یافته ولی هسته به هیچ عنوان نمیسوزد.
انواع
پانلهای سه بعدی دیواری
- دیواری باربر: پانلهای دیواری باربر را در دیوار سولهها و ساختمانهای صنعتی، دیوارهای محوطه، ساختمانهای بدون استفاده از سازهای{فلزی. بتن ارمه} (که معمولاً یک یا دو طبقه و عمدتاً در انبوه سازیها است) و… استفاده میکنند
- دیواری غیر باربر: پانلهای دیواری غیر باربر را در دیوارهای خارجی و داخلی کلیه ساختمانهایی که دارای سازه (اسکلت) فلزی یا بتنی هستند، اجرا مینمایند و به دلیل سبک و عایق بودن و… در برجها بسیار کاربرد دارد.
پانلهای سه بعدی سقفی
عرض پانلهای سقفی بین ۸۰ تا ۱۰۰ سانتیمتر میباشد. ضخامت عایق پلی استایرن{یونولیت} بکار رفته ۱۰ تا ۱۵ سانتیمتر است و سقف به صورت تیرچه و پانل اجرا میشود. ضخامت بتن روی پانل سقف، ۵ تا ۷ سانتیمتر میباشد و دیگر جزئیات طبق نقشههای محاسباتی مربوطه خواهد بود.
نحوه اجرا
- ساختمانهای ویلایی و مسکونی تا دو طبقه
- پی: درقسمتهایی که پانلهای دیواری باربر باشند دتایل پیوست شناژ افقی ریخته میشود و در محل تقاطع دیوارهای باربر الزامی است که از شناژ قائم طبق دتایل استفاده شود.
- نصب دیوارها: بعد از اجرای پی پانلهای دیوار با میلگردهای انتظاری که در پی جاگذاری شده متصل میگردند. پس از اتصال با مهار کردن دیوارها بوسیله پشت بند دیوارها تراز و شاقول میگردند.
مزایای استفاده از پنل های سه بعدی
1) متفاوت بودن دیوار ساندویچی که آنرا با یکدیگر محصولات مشابه متمایز می سازد شکل انحصاری بتن گیر آن می باشد که از هدر رفتن بتن جلوگیری کرده و سرعت بتن پاشی را به اندازه قابل توجهی بالا برده و سرعت زمان اجرا را به میزان 50 درصد افزایش می دهد و اشکال هندسی آن مقاومت سازه را بالا می برد.
2) سبکی دیواره های ساخته شده پانل های ساندویچی در مقایسه با دیگر مصالح ساختمانی .
3) مقاومت زیاد در برابر نیرو های برشی ناشی از زلزله.
4) عایق در برابر حرارت ، برودت ، رطوبت و صدا.
5) مقاومت در برابر آتش سوزی به علت وجود قشر های بتنی طرفبن پانل.
6) نفوذ ناپذیری ساختمان در برابر حشرات.
7) آزادی عمل در اجرای طرح های متنوع به علت انعطاف پذیری قطعات پیش ساخته کارخانه یونولیت .
8) افزایش عمر مفید ساختمان و دستگاه های تاسیساتی آن.
بدون دیدگاه